onsdag 24. juni 2009

Tegn en sjiraff!



Ola Helland har et veddemål med sin venn Jørgen om at han skal få inn 1 million sjiraff før 2011. Han er godt på vei og har kommet til 4189 tegninger av sjiraffer, i følge P2 og avisen FVN. Det er farsott på Hove Festivalen hvor "alle" vil tegne en sjiraff!

My friend, Jørgen, doesn't believe I can collect one million giraffes by 2011. I'm gonna prove him wrong, but I need your help. You can create your giraffe(s) in any way you like, but not on a computer. Why? So far I've got 4189 giraffes, so I need 995 811 more! And I have 555 days left to get them.

Se alle de fine sjiraffer og kanskje send inn din egen gå til "One Million Giraffes" på Facebook eller til nettstedet www.onemilliongiraffes.com

tirsdag 23. juni 2009

Amanda-nominasjoner


Årets Amanda-nominasjoner er offentliggjort. Anita Killis seneste animerte kortfilm Sinna mann er nominert i kategorien Beste kortfilm. Kurt blir grusom er nominert for beste filmmanus. Sjekk den fullstendige lista på nettsidene til Den norske filmfestivalen.

Grafill Illustrasjon gratulerer de visuelle bakmennene, illustratørene Svein Nyhus og Kim Hiorthøy med nominasjonene!

Brustad vil forenkle reglene for små AS


Næringsminister Sylvia Brustad setter ned et utvalg som skal revurdere lovgivningen for små aksjeselskaper. Det er spesielt aksjelovens krav til regnskap og revisjon som skal revurderes, skriver Dagsavisen.

– I dag er det slik at alle selskap har samme krav til regnskap og revisjon, enten de har to eller 1.000 ansatte. Jeg mener det må være mulig å få til en forenkling for de små bedriftene, slik at de kan bruke mindre tid på skjemaer og mer tid på å drive bedriften sin, sier Brustad.

Les mer

Underskriftskampanje mot kulturmoms



Kultur-Norge samles til opprop mot regjeringens foreslåtte moms på kulturopplevelser. – Dyrt nok fra før, mener aktivistene. Forslaget som ligger på bordet gjelder en innføring av åtte prosent merverdiavgift.
Forslaget som ligger på bordet gjelder en innføring av åtte prosent merverdiavgift. Aksjonistene bak nettstedet Dyrt Nok mener arrangører av kulturtiltak har problemer nok som det er med både papirarbeid og inntjening, og ikke trenger moms på toppen av det hele.

Kampanjen prydes av kulturminister Trond Giske på en femtikronersseddel, og går i disse dager landet rundt på e-post, Twitter og Facebook. Underskriftene som samles inn via nettet og sms skal overleveres kulturministeren seinere i år.
Gå til www.frilansinfo.no for å lese resten.

Dyrt Nok

mandag 22. juni 2009

"Sageren" - prisbelønt norsk barnebok med utstilling i København


Nordisk Ministerråds Galleri viser en utstilling med Lars Aurtandes spesielle illustrasjoner til den roste og prisbelønte barneboken "Sageren" i København. Ved hjelp av tredimensjonale modeller fra boken blir utstillingen en annerledes fysisk opplevelse for barn og voksne.

"Sageren" er en fantastisk og meget spesiell barnebok som er skrevet av forfatteren Bjørn Arild Ersland og illustrert av Lars Aurtande. På utstillingen i Nordisk Ministerråds Galleri, som åpner 25. juni, vises Aurtandes illustrasjoner til boken. Aurtande vil være tilstede på åpningen og fortelle om hvordan den halvgode tegneren ble en god illustrator og om hvordan han arbeider. Det blir opplesning fra boken og Halfdan tryllekunstner vil fremføre noen strofer av symfonien sin på sag!

Utstillingen varer fra 25. juni til 28. august 2009
Sted: Nordisk Ministerråds Galleri, Store Strndstræde 18, 1255 København K

Les mer

fredag 19. juni 2009

Utstilling med NORSKE TEGNESERIER GJENNOM 145 ÅR


Utstilling i AvisTegnernes Hus fra 27. juni til 11. oktober 2009 med NORSKE TEGNESERIER GJENNOM 145 ÅR i vittighetsblader, aviser, hefter og album. Salg av originaler, hefter og bøker.
Velkommen til utstillingsåpning lørdag 27. juni kl. 14.00
Introduksjon ved Morten Harper President i Norsk Tegneserieforum

STED: AvisTegnernes Hus, Lindtruppbakken 1, 1440 Drøbak Lindtruppbakken 1, 1440 Drøbak. Åpent hver dag kl. 12.00–16.00. Mandag stengt
www.avistegnerne.no

torsdag 18. juni 2009

WORLD PRESS CARTOON i Sintra 2009 gir spesiell oppmerksomhet til Ørjan Jensen


WORLD PRESS CARTOON i Sintra 2009 www.worldpresscartoon.com gir 1., 2. og 3. premie + to "Honourable mention" i tre kategorier. Den store "Grand Prix" gikk ikke til Riber Hansson i år, men til meksikaneren Naranjo for "I samme båt". Derimot vant jommen Aftenpostens tegner Ørjan Jensen oppmerksomhet i år igjen: "Honourable mention" i klassen Editorial cartoon for sin Exit Bush! Store gratulasjoner til Ørjan Jensen fra Grafill Illustrasjon!

www.worldpresscartoon.com

tirsdag 16. juni 2009

Pirk Animasjon i Holmsbu med utstilling av animasjon og illustrasjon i hele sommer


Pirk Animasjon i Holmsbu inviterer til åpning av utstilling med animatør og illustratør Annette Saugestad Helland lørdag 6. juni klokken 12.00. Utstillingen varer frem til 10 juli. Les mer på nettsidene til Pirk Animasjon.

6 juni - 10 juli 2009
animatør & illustratør
ANETTE SAUGESTAD HELLAND


Annette Saugestad Helland (1975) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Sverige. Hun uttrykker seg både gjennom billedkunst (tegning, grafikk, og animasjon), illustrasjon (barnebøker, tegneserier) og animert film (manus, regi, design, animasjon). Hun var vinner av Norsk Tegneserieforums tegneseriekonkurranse i 2003. På utstillingen vil hun presentere animasjonsfilm og illustrasjoner fra egne barnebøker; BØ! og Superpappa og Pelè.

Pirk Animasjon holder til i Holmsbu og drives av Mette Indrehus og Hege Bø. I tillegg til egen filmproduksjon holdes det jevnlige kurs innen forskjellige animasjonsteknikker. I tilknytning til studioet driver de også et galleri og en butikk. Galleriet holder åpent hele sommeren og vil presentere ulike animasjonsrelaterte utstillinger.
Påfølgende utstilling er med Jon Kvist og åpner 28. juli.
28 juli - 16 august 2009 animatør & digital designer JON KVIST

Åpningstider: lørdag & søndag 11-15 I skoleferien: onsdag - søndag 11-15
Sted: STORGATEN 17, 3484 HOLMSBU
www.pirkanimasjon.no

Kortfilmen "Sinna mann" priset på Kortfilmfestivalen i Grimstad


"En dag blir jeg kanskje som pappa, store blide pappaen min...! Jeg skal være flink og stille, da går det nok bra..." tenker Boj. Men så kommer Sinna Mann likevel...

Anita Killis seneste animerte kortfilm Sinna mann mottok Norsk kortfilmjurys spesialpris under Kortfilmfestivalen i Grimstad. De gjeveste prisene gikk til Thomas A. Østby for kortfilmen Human. Sjekk fullstendig liste over vinnerne her. Sinna mann baserer seg på Gro Dahles bok ved samme navn, med Svein Nyhus sine illustrasjoner.

Anita Killi:har utdannelse fra SHKS i Oslo og Animasjonslinja i Volda. Hun etablerte eget studio på Dovre, Trollfilm AS, og har siden 1995 jobbet med animerte kortfilmer i multiplanteknikk. Filmografi: Glassballen (1992), Lävrasiid Äigi (1996), Kongen som vil ha mer enn en krone (1999), Tornehekken (2001), Sinna Mann (2009).

mandag 15. juni 2009

Åpningen av utstillingen "Nordiske Streker"



Mange hadde tatt turen til Tegneforbundet lørdag 13. juni til åpningen av utstillingen "Nordiske Streker".
Utstillingen er åpen til slutten av august og er verdt en titt!

Grafill Illustrasjons sommerfest på Malmøya 2009






Grafill Illustrasjons sommerfest gikk av stabelen fredag 12.6. Her feiresillustrasjonsaktiviteter i året som har gått. Grafill Illustrasjon takker Anne Britt Meese for innsatsen og ønsker velkommen til Heidi Asdahl, Line Halsnes og Eivind Gulliksen.

lørdag 13. juni 2009

3 I TRAPPA på Tronsmo bokhandel

Onsdag 17. juni kl. 15.00 åpnes en ny utstilling i trappa på Tronsmo bokhandel for bøker og tegneserier med Norges kommende tegneseriestjerner.


Gjesteserie i Dagbladet: "Flokken" av Ida Larmo

Børge Lund med serien LUNCH (Dagbladet).
Nils Axle Kanten med ruteserien FIREKANTA (VG).
Ida Larmo med ruteserien SPESIELT (VG) og stripeserien FLOKKEN (Dagbladet).

Tronsmo tegneserier
I underetasjen på Tronsmo finner man en legendariske tegneserieavdeling. Hyllene her er spekket med det man måtte ønske av verdens beste tegneserier, med bl.a. amerikanske og europeiske klassikere, svensk og dansk, manga, amerikansk undergrunn og indie, og selvfølgelig alt av nye norske serier. Tak og vegger er dekorert med tegninger og hilsener fra de mange norske og internasjonale stjernene som har vært innom, og i trappen ned er det roterende utstillinger med originaltegninger. De hjelper også gjerne skole-og folkebibliotek med å bygge opp samlinger.

Sted: Kristian Augustsgt. 19, Oslo
www.tronsmo.no

onsdag 10. juni 2009

Avistegnere i ulike verdner


Egil Nyhus var portretert av Øslandssendingen i forbindelse med utstilling av 60 avistegnere fra 22 land over hele verden som blir vist på Oscarsborg i Frogn denne sommeren.

Han forteller litt om det å være avistegner i forhold til utstillingens prisvinner Angel Boligán Corba som er født på Cuba, men som nå bor i Mexico. Tanker og meninger kan være det samme, men utfallet så vidt forskjellig.
(Vi kan også skimte Hilde Kramer i bakgrunnen.)

NRK: Se hele reportasjon fra 9. juni her

tirsdag 9. juni 2009

Åpning av kunstutstilling til kunstner og tegner Hilde Diesen


Åpning av tegnetutstilling til kunstner og tegner Hilde Diesen i fjøset på Herman Wildenveys barndomshjem Portåsen i Mjøndalen. Alle tegningene er fra boken "Hytteskogen"

Hilde Diesen utga våren 2009, boken “Hytteskogen” på Aschehoug Forlag, gjennomillustrert med forfatterens tegninger. Illustrasjonene ble vist på Papirbredden i Drammen i forbindelse med lansering av boka, som har fått gode anmeldelser.

I Fjøset på Portåsen, under Kulturdagene til Nedre Eiker Kommune, viser hun 30-40 tegninger fra Hytteskogen. Ved utstillingsåpning onsdag 11. juni vil hun være til stede og fortelle og lese fra boka. Portåsens venner har laget et krus med Hilde Diesens tegning av Portåsen. Det vil bli mulig å kjøpe både boken og kruset. Hilde Diesen er til stede stort sett under hele utstillingstiden.

Les om boken på Aftenpostens side: "Det tapte hytteparadis"

Program: Kulturdagene Herman Wildenvey 11. - 14. juni 2009
Arr. Stiftelsen Portåsen og Nedre Eiker kommune

DRAMMEN:
Utstillingen blir videre vist på Spiralen Kafé på Spiraltoppen i Drammen i hele sommer.

"Nordiske streger" - barnebokillustrasjoner fra hele Norden i Tegneforbundet


I samarbeid med Grafill Illustrasjon og IBBY Danmark vil Tegnerforbundet galleri i sommer vise vandreutstillingen ”Nordiske streker – barnebokillustrasjoner fra hele Norden”.

Velkommen til åpning i Tegnerforbundet galleri lørdag 13. juni kl. 13.00!


Illustratører på tvers av landegrensene har et felles språk – billedspråket. Det kan ta tid å bryte den kulturelle koden, men når den først åpner seg så er kilden den samme: en ustyrlig lyst og glede ved å fortelle historier i billedform.

Utstillingen viser arbeidene til nærmere 80 illustratører fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Grønland, og gir innblikk i den særegne nordiske idéverden innenfor barnelitteratur, som bl.a. kommer til uttrykk gjennom en lang og sterk tradisjon for billedfortellinger. Det er en forutsetning for en barnebokillustratør å ha evnen til å kunne sette seg inn i barnets opplevelsesunivers, og å kunne se og oppleve med barnets øyne.

Det er illustratørene selv som har stått for utvalget av bilder som er med på utstillingen. Hensikten er å vise hva som skjer i Norden innenfor dette mediet som er en viktig innfallsport for barn til kunst, språk og fantasi. Det er en stor spennvidde i arbeidene, men samtidig finnes det en rød tråd som binder det hele sammen: I forordet til utstillingskatalogen karakteriseres den nordiske sjel som stemt i moll – den synger i bildene uansett hva, som en sommernatt på våre breddegrader, hyllet i bløt mystikk og sære dufter. I tillegg til originalarbeidene vil også bøkene, hvor illustrasjonene er hentet fra, stilles ut. Det er også laget en katalog til utstillingen.

Tegneforbundet, Rådhusgt. 17 0158 Oslo
Tegnerforbundet galleri holder åpent i hele sommer, men med noe redusert åpningstid i perioden 24. Juni – 9. august.
Mandag og tirsdag: stengt, onsdag – søndag: kl. 12 – 16.
www.tegnerforbundet.no

På signingsferd i New York


To av Norges fremste tegneserieskapere var på plass da tegneseriefestivalen Mocca Art Festival gikk av stabelen i New York. Festivalkoordinator Barrie Addelberg er strålende fornøyd med at det er et marked for både Lise Myhre og John Arne «Jason» Sæterøy i USA.
- Jeg synes historiene deres er lette å forstå, tegningene er nydelige og de er veldig talentfulle.
- Hvert nye land er kjempestas. Det er utrolig gøy å være i New York og gå inn i en tegneseriebutikk og finne Nemi der, forteller Lise Myhre til NRK.
John Arne «Jason» Sæterøy er for tiden på en boksigneringsturne i USA. Så langt har han gitt ut hele 13 bøker på andre siden av Atlanteren. Nå har noen kjøpt opsjon på å skrive et filmmanus på boka «Jeg drepte Hitler».
NRK: Les artikkelen

Donald er 75 år


Donald er 75 år og sliter med dalende salg. Donald-entusiast Jon Morten Melhus håper nytt magasin og unge entusiastiske tegneserieskapere kan heve kvaliteten.

Jon Morten Melhus er en lidenskapelig Donald-leser. Han tror vi må se Donalds suksess i lys av tiden han ble lansert.
- Det var vel ikke så mye konkurranse den gangen. Historien ble godt etablert og vi ble lett kjent med alle figurene. Den gjenkjenneligheten har nok vært mye av grunnen til at særlig fedrene har fortsatt å kjøpe Donald, både til barna og seg selv.
Melhus mener historiene både har moral og innsikt på flere områder. Nå kommer det et blad for de minste og et for de "litt eldre".

NRK: Les artikkelen her

Norsk barnebok sensurert i USA


Dette bildet ble for drøy kost for amerikanerne. I den amerikanske utgaven av Iben Sandemoses bildebok om "Fiat og Farmor" måtte badedrakten på.

Bøkene om Fiat og Farmor er blitt populære, også langt utover Norges grenser. Men andre land har andre skikker, og det kan få konsekvenser for noe så uskyldig som en bildebok.
- Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India og USA. I "Fiat og Farmor under vann", som handler om Farmor og Fiat i svømmehallen, har jeg en tegning av Fiat uten en tråd i dusjen sammen med en naken farmor og flere andre nakne damer. Slik er det jo i Norge, at vi dusjer uten klærne på. I USA ble dette for vågalt. Boken kunne ikke utgis uten at de fikk på seg badedrakt. Til og med bikinioverdel måtte den lille Fiat ha!

NRK: Les artikkelen og hør intervju med Iben Sandemose

mandag 8. juni 2009

Bokorm skriver på veggen


Anne Aagaard (28) turte ikke satse på talentet sitt før hun fikk i oppdrag å tegne på veggene på tre hoteller i Europa, skriver Aftenposten søndag 7. juni 2009. Anne forteller om sin vei til å satse på talentet sitt som illustratør i søndagens avisutgave.
Grafill Illustrasjon gratulerer stolt Anne med flott artikkel og lykke til videre!
Les artikkelen på nett her

torsdag 4. juni 2009

Tegneserieutstilling med Håvard S. Johansen


Utstilling av gamle og nye arbeider til helga under Working Class Hero-festivalen, i den gamle siloen på Papirbredden i Drammen Rock City. Komkom! Ta med godt humør og en pose nyrestein! Åpent fra 12-19 fredag og lørdag. Mulighet for kjøp av giclée-trykk på lerret. Håvard er til stede lørdagen.
Fredag 5. Juni 2009 kl. 12:00 til lørdag 6. juni 2009 kl. 19:00
Sted: Papirbredden Silo, Drammen Sentrum i forbindelse med festivalen Working Class Hero.
Håvards blog

onsdag 3. juni 2009

PÅMELDINGSFRIST TIL OSLO OPEN ER 15. JUNI!


Oslo Open inviterer alle profesjonelle kunstnere i Oslo til å åpne atelierene sine 26.-27. september- en dag vest og en dag øst for Akerselva. Oslo Open går av stabelen i helga 23. - 27. september 2009. Vi opprettholder den populære Oslo Open-tradisjonen med Åpne Atelierer; bli med og vis dine arbeider til et bredt publikum!

For påmelding gå til nettsiden:
www.osloopen.no

”EXPRESSIONS” stor helg om ytringsfrihet i Oslo og Drøbak


1. Den internasjonale avistegner utstillingen ”EXPRESSIONS”
Foråpnes torsdag den 4. juni for deltakerne på Global Forum on Freedom of Expression(GFFE) kl 19.00 av statsekretær Wegard Harsvik (KKD) under til GFFE utflukt til Oscarsborg Festning. Offisiell åpning er lørdag den 6 juni for publikum ved direktør for kultur i Akershus Erik Vadholm.

2. Utdeling av den internasjonale avistegnerprisen EXPRESSIONS på kr 30.000
til for beste politiske tegning om retten til ytringsfrihet. Offentliggjøres torsdag 4. juni.
Overrekkes av statsekretær Wegard Harsvik (KKD) torsdag den 4.juni kl 19.00 på Oscarsborg Festning. Tegneren er til stede under overrekkelsen.

3. Opprettelse av verdens første ”Friby” for forfulgte avistegnerne i Drøbak.
Miljøet ved ATH i Drøbak har påtatt seg å skape et nettverk for de tegnerne som velges ut til fribytegnere. Offentlig gjøring av ordningen skjer ved ordfører i Drøbak Thore Vestby på Oscarsborg Festning torsdag 4.juni kl. 19.00.

4. AvisTegnernes Hus 10 års jubileum.

PROGRAM FOR HELGEN:
Uke program for temaet avistegning i forbindelse med konferansen Global Forum on Freedom of Expression i Oslo - Oscarsborg Festning 1.-6. juni.

Torsdag 4. juni kl 19.00

500 deltakere fra konferansen ”Global Forum on Freedom of Expression” besøker Oscarsborg Festning med 2 båter fra Oslo. Her blir det forhåndsåpning av den internasjonale avistegnerutstillingen EXPRESSIONS, i regi av AvisTegnernes Hus Drøbak.

Det blir også utdeling av utstillingens avistegnerpris* ved statssekretær Wegard Harsvik (KKD). Likeledes utdeling av en internasjonal forleggerpris, ”Freedom to publish” ved Frank la Rue fra FN.
Ordføreren i Frogn lanserer også Drøbak som ”Friby for avistegnere”.

Fredag 5. juni kl 11.00-12.30
Deltakelse på Drawing Conclusions or Crossing the Line: Cartoons and Offence
Wergelandssalen i Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo.
Debattleder: Elisabeth Eide.

Norsk Pen:
”Cartooning is a distinct medium of expression for its direct appeal, its accessibility and its immediate power to chock and offend. This panel gather cartoonists from different contexts and cultures to present their work, consider the political potential of their trade, and discuss how that has changed since the cartoon crisis of 2005”.

Deltakere: ”Maxim”, avistegner i The Nation (Pakistan). Martin Rowson, avistegner i The Guardian og The Morning Star (UK). Plantu, avistegner i Le Monde (Fr). Tony Namate, fra ”Cartoonist Rights Network” (Zimbabwe).
Enkeltbilletter kan kjøpes til de ulike sesjonene.
Se www.expressionforum.org

Lørdag 6 juni

Feiring av AvisTegnernes Hus 10 års jubileum
Kl 15.30. Offisiell åpning av den internasjonale avistegnerutstillingen ”EXPRESSIONS” i Galleri Oscarsborg, Hovedfortet på Oscarsborg Festning ved Direktør for Kultur i Akershus, Erik Vadholm. Fløytespill i Borggården ved Ellen Bjørnebye.

AvisTegnernes Hus
Avd. Follo Museum
Senter for tegning & ytringsfrihet
1440 Drøbak