onsdag 24. mars 2010

Til illustratører som jobber gratis

Grafill Illustrasjon har blitt informert om at på Norsk Journalistlag´s møte hvor det ble diskutert bruk av frilansere ble det også åpenlyst diskutert at man bruker illustratører gratis.
Og at redaktører av små publikasjoner/tidsskrifer som retter seg mot litteratur og prosa bl.annet, sa at " ja, det gjorde de" og fant ikke dette som noe problem.
Dette var en vanlig prosedyre for tidsskrifter med lavt opplag og få abonnementer ble det opplyst om, men samtidig får disse tidsskriftene støtte til drift av bl.a. Norsk Kulturråd.

Grafill Illustrasjon vil minne alle illustratører på at når man jobber gratis er dette en kortsiktig strategi som ødelegger for enn selv i fremtiden – for da nye unge illustratører som også jobber gratis kommer blir man fort utdatert, på dette punktet er det vanskelig å sette krav om betaling – også for andre illustratører.
Man må være etisk ansvarlige mot eget fag og eget virke, at man ser at dette ikke er en god strategi på lang sikt.

I følge skatteetaten skal man også trekke skatt på verker/illustrasjoner som blir gitt bort som gave eller som gratisarbeid.

Kom gjerne med kommentarer!

3 kommentarer:

  1. Det er vel og eksempler på at også designere og kunstnere illustrerer "på si", som ikke ser på dette som sin hovedgesjeft, som leverer gratis arbeid i slike sammenhenger. Så om det er grunn til å rydde opp i egen leir, er det ikke bare illustratørene som burde få en advarsel her.

    SvarSlett
  2. Hilde Kramer, en kjent og beundret billedbokillustratør sa på et foredrag hun holdt nylig at da hun laget billedbøker i begynnelsen av sin karriere (ferdig utdannet i 87) fikk hun like mye for bøkene sine som i dag.

    Jeg fikk samme honorartilbud fra Cappelen for to år siden som i 1994. Samme forlag tilbyr samme eller dårligere tilbud på omslagsillustrasjon i dag som i 1994. 5000 kr før mva.

    Jeg kan nevne tilfeller i fleng, men nøyer meg med å si at ansvaret ligger nok på oss illustratører. Vi kjenner alle fristelsen ved å gå inn med lave tilbud for i det hele tatt å få noe, men det er faktisk undergravende for yrket. Dette er et yrket nesten ingen kan leve av lenger så vær obs!

    Gå ikke med hatten i hånda men vis stolthet over yrket ditt, engasjer deg i Grafill Illustrasjon, delta i debatter, snakk og del erfaringer med kollegaer, ta opp kampen, rott dere sammen osv

    Hilsen Anne Britt

    SvarSlett
  3. Enig med Anne Britt. Det er ingen andre en vi som illustratører som har mulighet til å påvirke og har det fulle ansvaret for å holde oppe et vist prisnivå samt en naturlig prisvekst.

    Jeg ble forespurt om å lage en illustrasjon for Kemt nettside. Priset dette som et bokcover med bruk av illustrasjonen på nett i 2 år. Kunden hadde fått et annet tilbud på kr 2000,- med fri bruksrett av en annen illustratør. Dette var en pris jeg ikke ville prøve å matche. Selv unge illustratører som kommer fra skolebenken må bli klar over det prisnivået som opereres med. Ta kontakt med etablerte illustratører for å få tilbakemelding på pris. Jeg mener vi burde få tilbake en standard prissats (inkl. prisvekst med ansinitet) slik at vi unngår undergraving av pris i fremtiden. Dette er noe jeg og alle som var tilstede under Grilldagene i vinter, gav tilbakemelding på.

    SvarSlett