fredag 18. juni 2010

God sommer til illustratørene og tegneserieskaperne!

Grafill Illustrasjons blogg tar seg ferie og ønsker alle illustratører og de som følger bloggen vår en riktig god sommer!

Vi er tilbake i august, hvor vi begynner planlegging av neste IMU - som skal vises i Kulturdepartmentets lokaler i Oslo, og de neste Grilldagene som går av stabelen i begynnelsen av 2011!


Og hva vi finner på av andre sprell…

Sommerhilsen til dere alle fra Grafill Illustrasjon:
Randi, Kristine, Sissel, Heidi, Tone, Line, Anne og Gunnlaug.


Illustration: Tracyworld.co.uk

Plagiatsak

Flere av våre medlemmer er utsatt for plagiering av sitt åndsverk. Sist ut er illustratør Kjell Midthun som i fjor høst oppdaget at hans illustrasjoner av julenisser figurerte til salgs i Handelshuset Martinsen AS.

Disse var plagiert i Kina og ble markedsført uten Midthuns samtykke. Grafill og Grafills advokat tok saken, og denne uken kom partene til enighet om et forlik. Illutratør Kjell Midthun mottar en erstatning, Handelshuset Marthinsen betaler advokatsalær, samt forplikter seg til aldri mer å omsette Midthuns kopier/etterligninger/plagiater.

Grafill og Midthun er meget tilfredse med sakens utfall, og vi har høstet verdifull erfaring som kan komme til nytte senere eller i andre tilsvarende saker.

Grafill sentralt: Ny avtale

Grafill har sammen med Den norske Forleggerforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norsk kulturråd blitt enige om nye regler for Statens innkjøpsordning for ny norsk faglitteratur for barn og ungdom. Reglene sikrer illustratørene honorar ved innkjøp basert på utbetalt royalty, samt at den også sikrer utbetaling hvor illustrasjonsgraden er mindre enn 20%.

Nytt er også at Grafill vil stå for utbetalingen til illustratørene basert på opplysningene som gis fra forlagene og Norsk kulturråd. Ordningen vil tre i kraft så snart de ulike foreningene har godkjent reglene, og vil deretter bli lagt ut på våre hjemmesider. Spørsmål om reglene kan rettes til daglig leder i Grafill, Martin Biehl.


Kom gjerne med tilbakemeldinger og tanker!

For store krav til småbedriftene

For stort kapitalkrav, revisjonsplikt og begrensede rettigheter til sykepenger gjør at mange vegrer seg for å starte egen bedrift. Nå vil næringsministeren gjøre det lettere å være gründer i Norge.

Veien fram til egen bedrift er lang og tung for mange, konkluderer en fersk rapport som Rambøll Management Consulting AS har skrevet på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet.

Rapporten er basert på en undersøkelse gjennomført blant personer som nylig har startet egen bedrift. Målet har vært å få mer kunnskap om hvilke utfordringer de møter i oppstartsfasen, hvordan myndighetenes involverer seg samt å få innspill til mulige forbedringer.

Hegnar: LES MER

torsdag 17. juni 2010

"MYLNA" - Lydinstallasjon og performance på Mjøndalen Bro

Starter:
18. juni 2010 kl. 18:30 (performance kun den første halv timen)
Slutter:
19. juni 2010 kl. 18:30
Sted:
Mjøndalen bro - Mjøndalen, Norway

"MYLNA"

I 24 timer skal den gamle Mjøndalsbrua forvandles til et instrument som vil
fylle hele brua med lyder og musikk som publikum kan gå og stå inni.
Lydlandskap vil forandre seg over tid når du står og går over brua.

I forbindelse med åpningen av dette lyduniverset vil seks dansere skape
stemninger og fylle dette lyduniverset med spennende dans som vil gi brua og
Nedre Eiker ett nytt perspektiv. Brua i seg selv kan i denne sammenhengen
være ett symbol på felleskap og et møtepunkt mellom tiden som har vært og
tiden som kommer, en bro fra det kjente til det ukjente og et bilde på
hvordan vi også kan møtes på halvveien i de utfordringene som ligger foran
oss, både i det personlige og kollektive.

Tittelen på verket kommer av norrønt Mylnudalr, av mylna, "mølle" som
direkte knyttes til den idustrielle virksomheten som har vært og som delvis
fortsatt eksisterer i Nedre Eiker.

Kunstnerisk ansvarlig og koreograf: Inger-Reidun Olsen
Komponist: Jan Martin Smørdal
Dansere: Marianne Kjærsund, Beata Kretovicova Iden, Lene Stenseth, Stian
Danielsen, Sudesh Adhana og Mathias Jin Budtz.
----------------------------------------------------
Tog fra Oslo S
Kongsberg toget til Mjøndalen stasjon går 17 over hel hver time og tar ca 50
minutter.
Brua er ca to minuter fra stasjonen

VELKOMMEN!

onsdag 16. juni 2010

NOAH søker etablerte/uetablerte tegneserieskapere

NOAH søker en eller flere tegneserieskapere (uetablert eller i etableringsfasen, evnt også etablert) som kan være interesserte i å lage korte/lengre striper og serier om NOAH og/eller dyrevern til medlemsbladet Noahs Ark som utkommer tre ganger i året med et opplag på over 4000 eksemplarer.
Oppdraget er potensielt honorert, men her er det også en fin mulighet til å komme på trykk i Norges viktigste magasin om dyrs rettigheter.

Vi har blant annet Lise Myhre (serieskaperen av Nemi) og internasjonalt annerkjente Dan Pirarro som faste lesere og bidragsytere i bladet.

Er du interessert eller vil vite mer? Send mail merket med "tegneserie" til sandra@dyrsrettigheter.no med info om deg selv og arbeidsprøver.


Det er har kommet en del tilbakemeldinger om betalingsbetingelse på denne jobben.
Kom gjerne med tanker om dette og vi oppfordrer alle til tenke seg godt om før de sender noe til denne kunden - eller ihvertfall være veldig klar på at man skal ha betaling!

DSS lyser ut rammeavtaler for grafisk design og produksjon av publikasjoner

Departementenes servicesenter (DSS) går i disse dager ut med anbudsforespørsler på innkjøp av design og grafisk produksjon for departementsfellesskapet.

Utlysingene er tilgjengelig på Doffin og TED i løpet av uke 24.

Det lyses ut 2 anbudsforespørsler: 

1. Tjenester innenfor visuell kommunikasjon, med 3 deler:
- Design og layout – 8 parallelle rammeavtaler
- Supplerende designelementer – 5 parallelle rammeavtaler
- Illustrasjon – 8 parallelle rammeavtaler.

2. Trykkeritjenester, med 2 deler:
- Volumtrykk 1 (opplag til 1.000 eks.)
samt spesialproduksjon – 3 parallelle rammeavtaler
- Volumtrykk 2 (opplag over 1.000 eks.) – 6 parallelle rammeavtaler.

Avtalene vil gå på 2+1+1 år (de 2 siste år som opsjon), dvs. maks inntil 4 år.

Anbudsfrist er begynnelsen av september.
Det vil onsdag 23. juni bli holdt to tilbydermøter, nærmere informasjon ligger i utlysingene.

Kontaktinformasjon:
Seksjonssjef Bjørn Vidar Jensen.
Telefon: 22 24 98 13

mandag 14. juni 2010

ANIMASJONSPIONERER STILLER UT I HOLMSBU I SOMMER

I det lille galleriet hos Pirk Animasjon i Holmsbu kan du i sommer oppleve arbeider av to pionerer innen norsk animasjon; Ivar Rødningen og Inni Karine Melbye.

LØRDAG 19. JUNI 

UTSTILLINGSÅPNING MED IVAR RØDNINGEN
 

Prisbelønnet animatør, illustratør og modellmaker

Ivar Rødningen har i årenes løp vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser, deriblant den viktige illustrajonsmarkeringen i USA; Dimensional Illustrators Award Show. Hans spesialitet har alltid vært en evne til å gi overbevisende og livaktig personlighet til ofte drøyt karikerte menneskefigurer og andre skapninger. Mest kjent er han kanskje for arbeidet som karakterdesigner og digitalanimatør på Norges første dataanimerte langfilm, "Slipp Jimmy Fri". Hos Pirk stiller han ut modeller fra tidligere filmer og rykende ferske prosjekter, samt bilder i utradisjonelle teknikker.
 


LØRDAG 7. AUGUST 
UTSTILLINGSÅPNING MED INNI KARINE MELBYE

Inni Karine Melbye ble i fjor tildelt æresprisen ved Fredrikstad Animation Festival; Lifetime Achievement Award. Inni Karine Melbye er en legende i animasjonskretser og har vært uunnværlig i arbeidet med å bringe internasjonal animasjon til nordiske land og nordisk animasjon til verden. Hun har blant annet laget den aller første animerte barne-tv-vignetten for NRK, regissert filmen "Reisen til planeten Nazar" og samarbeidet med Michel Ocelot på filmene "Ciné Si'", "Kirikou et la Sorciére" and "Princes et Princesses".

Ta turen til Holmsbu i sommer og opplev noe litt utenom det vanlige i ett av Holmsbus skjeveste hus.
HJERTELIG VELKOMMEN!

Åpent fra 19. juni Tir-fre 11-15 Lør 12-18
Pirk Animasjon 
Storgaten 17 i Holmsbu 2. etg. over Brdr. Jensen, midt i Holmsbu havn
 

Kortfilmfestivalen i Grimstad for 20. gang

Kortfilmfestivalen i Grimstad 16. til 21. juni 2010.

Kortfilmfestivalen viser norsk og internasjonal kort- og dokumentarfilm i konkurranse. For mange unge filmskapere er Kortfilmfestivalen en viktig debutarena og for de etablerte kanskje det viktigste visningsstedet for den frie og uavhengige filmen.

Utenlandske filmskapere og internasjonale ressurspersoner presenterer dokumentarer, nyere film- og videoeksperimenter, retrospektiver og unikt filmhistorisk materiale for alle med interesse for filmkunsten.

søndag 13. juni 2010

Sanselåven Kulturhovedstaden Vestfossen åpner i sommer


Sanseutstillingen, som kommer fra Kunsthallen Brandts i Danmark heter Langt ute i Skogen. Bak utstillingen står scenografen Helle Damgaard og lysdesigneren Antonio Rodriques. De har skapt et univers av iscenesatt natur, drømme og illusjoner. Her er forvokste kaniner, vinkene katter, springvann og et øye på hver gren.

Helle Damgaard, f. 1976 er utdannet scenograf fra Statens Teaterskole. Hun arbeider med scenografi og kostymer til blant annet Det Kongelige Teater, Århus og Ålborg teater, Mungo Park. Arbeider også i Norge og Sverige.

Antonio Rodriques, f. 1976 er udannet lysdesigner fra Statens Teaterskole og holder på med dans, performance og teater til blant annet Det Kongelige Teater, Betty Nansen, Teater Republique. Arbeider også utenfor Danmark.

Åpning av årets sanseutstilling
Langt ute i Skogen åpner 3 juli kl 14. 
Utstillingen er videre åpen for publikum fra 
4. juli – 6.oktober 2010. Sanseutstillnger for barn har ingen lang tradisjon i Norge. Det er nytt og fantasisk at barn kan gå på kunstutstilling der de kan oppleve kunsten med hele seg – alle sansene. Utstillingen vil i tillegg til Vestfossen, bli vist i Stavanger des. 2010 og jan. / feb. 2011.

Kunsthallen Brandts, Odense i Danmark.
Den første sanseutstilling åpnet i 1988, og Langt ute i Skogen er nummer 22 i rekken av de spesielt tilrettelagte kunstutstillinger for barn. Hvert år bliver sanseutstillingen besøkt av omkring 10.000 barn fra hele Danmark.

Flere oplysninger
Kontakt Jøran Tone Gjerde, jorangj@online.no , tlf 920 23 304
eller Rita Skjønberg Hansen, ritahansenkolberg@gmail.com , tlf 959 38 011.

Utstillingen er støttet av Øvre Eiker kommune, Buskerud fylkeskommune og Innovasjon Norge.


fredag 11. juni 2010

Nynorskboktips: Kari Stai "Blodrik og Blodfabrikken"

– Vi manglar noko, det må vi lage, vi kan gjere det sånn! Ungar er herleg offensive når det er noko dei treng som dei ikkje har, smiler Kari Stai. Skaparkraft og oppfinnarevne er tema i den nye boka hennar, Blodrik og Blodfabrikken. Blodrik er proppfull av blodtypen Rhesus Eksplosiv! Heldigvis har han den tørste myggen Myggen som venn.

Av blodet til Blodrik kan dei nede på blodfabrikken lage alt mogleg som er veldig raudt. Julepynt og neglelakk. Og jukseblod! Ein dag står triste Vanda i døra og lurer på om dei kan lage eit nytt hjarte til hunden hennar, som ho saknar så grueleg. Det kan dei! Men korleis skal dei få hjartet opp til skyene, der hunden er? Dei lagar ein plan.

Nynorskbok: LES MER

NRK dropper Safari på vegne av mote, reklame og tv-trender

"Kulturredaktør Hege Duckert har lenge hatt store ambisjoner for høstens tv-satsing: Hver kveld klokka 21.30 fra mandag til torsdag skal vi allment kulturinteresserte seere kunne slå på NRK2 og finne givende programmer innen alt fra musikk og film til bok og kunst," skriver Dagbladet på nett.

Visuell kultur*
Programleder: Helle Vaagland.
Konsept:En subjektiv guide for visuell kultur innen alt fra kunst, mote, reklame og tv-trender.
* Programmets navn blir først offentliggjort onsdag ettermiddag.

Det vil si at man har droppet SAFARI til fordel for en mer kommersiell vinkling på visuell kunst. Et tap for billed- og samtidskunsten, og samtidig reflekterer det mangelen på kunnskap i kulturredaksjonen. 

Svensk TV har derimot KOBRA – en mix det også – men med et tydelig prosjekt for hvert program.

Ros til nyopppussede NUMÉR i Dagens Næringsliv

DNs fredagsmagasin D2, har en fin omtale av "nyoppussede" Numer. Artikkelen står på side 68 og 69 fredag 11. juni 2010, og begynner slik:

"STREK OG BILDE
Norske tegnere og fotografer har fått hvert sitt tidsskrift som også har journalistiske ambisjoner.
Begge taler fra innsiden av samtidskunsten, men tegnerne har fått det mest interessante lesestoffet."

Verdt å få med seg!

torsdag 10. juni 2010

Frilansere til under femtilappen

For media er det førstesideoppslag når det avsløres dumping av utenlandsk arbeidskraft. At redaktørene samtidig presser norske frilanseres priser godt under hva underbetalte østeuropeere får, nevnes sjelden.

Blant norske arbeidere er det en gruppe som setter seg i en spesielt utsatt posisjon. Frilansere. Ordet frilanser stammer fra den tiden enkelte levde av lansen som våpen. Dagens frilansere har i praksis den samme frihet til å velge hvem de skal jobbe for, men det innebærer ofte at de må akseptere slavelønn. Dessuten må de gjerne godta kontrakter hvor de må si fra seg sin egen opphavsrett.

Straffet for å si fra om bildetyveri
– Jeg oppdaget at avisa brukte bildene mine flere ganger. Da jeg konfronterte redaktøren, at dette ikke var avtalt, og at han ikke hadde kreditert meg som fotograf, ble han sur og trakk tilbake det nye oppdraget han hadde til meg. Det forteller «Turid» som nettopp har startet som frilanser innen foto.

Frilansinfo.no: LES MER

Kunstavgift (Bildende Kunstneres Hjelpefond)

PÅMINNELSE: Kunstavgiften for 1.termin 2010 (omsetning i januar, februar
mars og april) forfaller til betaling 10. juni 2010.

Se www.kunstavgiften.no for informasjon og
praktiske opplysninger om innbetaling av kunstavgiften. Rapportering
online.

Ved omsetning av kunst skal det innbetales en avgift på inntil 5 % i tillegg
til salgsprisen når denne er over kr. 2000, jf. Lov av 4. november 1948 om
avgift på omsetning av billedkunst m.m. (kunst-avgiftsloven) og § 38c i Lov
av 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven). Den som
selger kunst offentlig eller yrkesmessig er ansvarlig for innkreving av
avgiften og skal sende den til

KUNSTAVGIFTEN, KJELD STUBS GT. 3 – 0160 OSLO
konto 1600 47 84476

Kunstavgiften brukes til støtte for kunstnere som har eller har hatt sitt
virke i Norge, deres etterlatte og andre formål til fremme av norsk kunst
eller utbetales som vederlag til opphavsmenn til opphavsrettslig vernede
kunstverk.

onsdag 9. juni 2010

Enighet om e-bok: Forfatterne får 30 %

Forfatterne og forleggerne er enige om en e-bokavtale for backlistbøker. Forfatterne har fått gjennomslag for sitt hovedkrav om at forfatteren ganske raskt skal nå 30 % royalty.

- Når en vet at forlagene startet med å tilby sine forfattere 15%, er det opplagt at forfatterne har vunnet på å bruke såpass lang tid på å framforhandle denne avtalen, sier DnF-leder Anne Oterholm .

Det er Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Forleggerforeningen som har fremforhandlet avtalen, som altså gjelder backlist, ikke nye titler.

Avtalen er en prøveavtale som varer ut 2012, men med mulighet for forlengelse. Forfatterne og forleggerne vil fortsette dialogen med tanke på en permanent avtale, og for å vurdere løpende om premissene for denne første forsøksavtalen er riktige.

Dialogen mellom de to forhandlingsutvalgene har hele tiden vært svært god og preget av stor åpenhet. - I forhandlinger er det naturligvis ikke slik at det bare er den ene parten som kommer med innrømmelser, påpeker Oterholm. Forfattersiden har akseptert følgende:

1. Hovedroyaltysatsen for backlist settes til 30 %. Ut fra størrelsen på forlagenes investeringer i denne prøveperioden, aksepterer forfatterne at titler som selger under 1000 eks., får en royaltysats på 28%.

2. Som et bidrag til forlagenes breddesatsning aksepterer forfatterne at det ikke utbetales royalty fra forlagene før antall solgte har passert 50 på titler som ikke har solgt mer enn 15 eks siste kalenderår. Når 50 e-bøker er solgt etterbetales royalty på 30% fra bok 1.

Har din bedrift behov for en ekstra designer, arkitekt eller ingeniør i ett år?

Norsk Form samarbeider med Fredskorpset og Norad om utvekslingsprosjekt med Guatemala og Uganda – Design uten grenser. Samarbeidet er knyttet opp til ferdig utdannede fagfolk fra universitetene Rafael Landivar i Guatemala og Makerere i Uganda.

Prosjektets hovedtrekk:
- Designer, arkitekt eller ingeniør fra Guatemala eller Uganda jobber som intern i norsk bedrift.
- Arbeidsperioden har ett års varighet.
- Lønn og bolig dekkes av Design uten grenser.
- Kandidaten bidrar med nytt faglig og kulturelt perspektiv i arbeidet.
- Kompetanseheving bidrar til samfunnsutvikling i Uganda og Guatemala.
- Bedriften styrker sin sosiale profil gjennom sitt arbeid med Design uten grenser og kan kommunisere dette utad.

 Design uten grenser benytter designeres kreative og analytiske evner til å løse utfordringer i utviklingsland. Bruk av design i utviklingsprosesser fører til bedre levekår, næringsutvikling og mer effektiv nødhjelp

Design uten grenser leder utviklingsprosjekter i sør og organiserer utveksling til Norge for å heve fagkompetansen i våre samarbeidsland, Uganda og Guatemala.

Er dette interessant for din bedrift?
Ta kontakt med prosjektleder Marianne G. Boye

Telefon: 23 29 26 48
Mobil: 97 72 08 64

Slemmestadfest - seminar og folkefest!


11. JUNI I SLEMMESTAD SENTRUM
Utstilling og seminar i Sekkefabrikken.
Gi din mening om fremtiden I Slemmestad!

09.15-15.00: Seminar om utviklingen i Slemmestad
Påmelding hos servicetorget, tlf: 31 29 60 00
15.00-18.00: Felles grill, åpen kafé
18.00-20.00: Folkemøte om utviklingsplanene

12. JUNI I SLEMMESTAD SENTRUM.
Ta med badetøy, grillmat, diablo og gode venner!
Skriv dine Slemmestadplaner på ønsketreet.

10.30-12.35: Tegnefilm i Sekkefabrikken: Chihiro og heksene.
11.00-12.00: Yoga i parkenv/ Karin Krogh
12.00: Introduksjon av ro-knappen v/ kystlaget
12.35-13.30: Film fra fabrikken/ seniorkafé
14.00-14.30: Danseoppvisning v/ dansesonen.
15.00-18.00: Nysirkus med Overskru, lek i parken.
16.00-16.30: Konsert med Red Tree og kulturskolen.
18.00-21.00: Tangointro v/ Ola Lilleløkken Tømmerås, milonga.
21.00-23.00: Konsert med Los MOsquitos
23.00: Nachspiel med kunstfilm i Sekkefabrikken

UTSTILLING
Ira Lindstrøm, Elisabeth Rønbeck, Tonje Skinnes, Marit Hoff
Svanhild Rohdin, Catrine Kivijervi, Karine Bergseth
Kathinka Dysthe, Stina Langlo Ørdal, KIKK

Støtte til norsk animasjon

Norsk filminstitutt har bevilget støtte til tre nye animerte prosjekter på sin seneste tildelingsrunde. To animerte TV-serier, Blekkulf og Elleville Elfrid, samt kortfilmen Goal! er støttet. Les mer hos Norsk filminstitutt.

Nordisk Film & TV og Filmkameratene AS samarbeider om animasjonsserien Blekkulf for NRK Super. Regissør Lise Osvoll har vært engasjert hos Filmkameratene AS siden 2004 og har hatt flere stillinger i selskapet. Hun regisserte spillefilmen Elias og jakten på havets gull (2010) og sesong to av tv-serien om Elias, der hun også var manusforfatter. Osvoll var medregissør på spillefilmen Elias og KongeskipetBlekkulf er 2012.  (2007). Forventet premiere for

Norsk Animasjon: LES MER

Välkommen till Bokmässan!

Sista helgen i september bjuder Bokmässan in till en fyra dagar lång litteraturfest. I år är det 26:e gången som författare, nobelpristagare, förlag och bokälskare möts mellan montrar och på scener för att tillsammans utforska det skrivna ordet. Välkommen du också!

Afrika i fokus 2010
Årets Bokmässa är den 26:e i raden och äger rum den 23-26 september. I år står Afrika i fokus och vi på Bokmässan hoppas kunna bidra till att göra den rika afrikanska litteraturen känd för den nordiska publiken.

Afrika i fokus på Bokmässan 2010 genomförs av Nordiska Afrikainstitutet och Bok & Bibliotek med Sida som huvudfinansiär och i samarbete med svenska och afrikanska förlag, Författarförbundet och andra organisationer, institutioner och företag.

Följ nyheterna om Afrika i fokus 2010 på Bokmässan www.afrika2010.se

tirsdag 8. juni 2010

Utstilling med Lars Huse fra Cupofill

Og det dreier seg om kaffe denne gangen.
Navnet på utstillingen til Lars Huse er "KaffeLars"

Gjennom en serie illustrasjoner vil jeg utforske og vise kaffe som et sosialt bindeledd. Felles for disse illustrasjonene er at de er bygget på mennesker samlet rundt en kopp kaffe.
– Lars

Vernissage fredag 11.06 kl.17.30-18.00
Sted:Stockfleths Corner, Prinsensgate 6
Etterfest på Fuglen, Universitetsgata 2

Bok & samfunn gir ut publikumsmagasinet «Oslo Bokfestival»

Oslo Bokfestival avholdes 17.-20. september i regi av Forleggerforeningen, Bokhandlerforeningen og De norske bokklubbene.

I den forbindelse vil Bok & samfunn lage det offisielle festivalmagasinet. Opplaget vil ligge på mellom 70.000 og 100.000 eksemplarer og er gratis for publikum.
Magasinet distribueres blant annet via bokhandlerkjedene i Oslo/det sentrale østlandet og vil være tilgjengelig i god tid før festivalen. Før og under selve festivalen vil magasinet aktivt deles ut i Oslo sentrum.

Bok&Samfunn: LES MER

AVLEVERINGPLIKT FOR PLAKATER

Alle plakater, postere og plansjer skal i henhold til Lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokument sendes Nasjonalbiblioteket.

Dette er en generell påminnelse fra Nasjonalbiblioteket om avlevering av plakater:

Nasjonalbiblioteket forvalter Lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokument, som trådte i kraft 1. juli 1990. Formålet med loven er å sikre at allment tilgjengelig informasjon blir samlet inn og bevart. Ifølge loven er alle typer dokumenter avleveringspliktig, og det gjelder også for plakater.

Plakater, postere, plansjer etc. skal avleveres i to eksemplarer

Vi ber dere sende oss plakatene som dere har utgitt de siste tre årene og som dere ikke allerede har sendt oss. Hvis dere har importert plakater fra utlandet som har norsk tekst og som er tilpasset norske forhold, ber vi om å få avlevert de også.

Adresse for innsending er:
Nasjonalbiblioteket, Pliktavlevering, 8607 Mo i Rana

Plakatene blir tatt vare på i Nasjonalbibliotekets samlinger slik at de blir tilgjengelige for forskning og dokumentasjon. Et av eksemplarene oppbevares i sikringsmagasinet i Mo i Rana, mens det andre eksemplaret er tilgjengelig for bruk i Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Har du spørsmål rundt pliktavlevering kan du ta kontakt med oss på
e-post pliktavlevering@nb.no eller telefon 75 12 11 78.

Mer informasjon om pliktavlevering finner du på www.pliktavlevering.no

Generell informasjon om Nasjonalbiblioteket og våre tjenester finner dere på her: http://www.nb.no/

mandag 7. juni 2010

Layout på blogg

Noe har skjedd med linkene i bloggen. Alt er basert på maler fra blogger så vi får håpe det fikser seg av seg selv. Beklager dette!

fredag 4. juni 2010

Vil engasjere 30 000 for like rettigheter

 
Facebook-initiativet  “Selvstendige arbeidere krever like rettigheter” er på kort tid blitt en stor og aktiv pressgruppe. Målet å engasjere 10 prosent av alle i Norge som driver for seg selv.

– Selvstendig næringsdrivende er et begrep mange forbinder med pengesterke kapitalister som driver større bedrifter. Dette er noe de færeste av oss identifiserer seg med. Vi er arbeidere, med forskjellig bakgrunn, både økonomisk og politisk, som har gitt oss selv oppgaver og gjør en jobb, sier Unni Nordbrenden.

Omtrent slik ble tankefrøet om å delta i 1. mai-tog for å kreve like rettigheter som lønnstakere sådd. En Facebook-gruppe ble opprettet, og 1. mai i år deltok for første gang i historien en engasjert gjeng selvstendige næringsdrivende i Oslo under egen parole.
Vi har tatt en e-post-prat med Unni Nordbrenden om Facebook-initiativet, som i skrivende stund har nær 4500 tilhengere.

Unni er en av initiativtakerne, sammen med Bertil Berg-Olsen og Inge Ås (bildet, f.h.). Alle tre har lang erfaring som selvstendige næringdsdrivende. Unni og Bertil driver nettstedet Alternativ.no, mens Inge driver Iliana Akademiet, som siden 1983 har tilbudt utdanning og kurs innen blant annet selvutvikling og healing.

Frilansinfo: LES MER

Artsyfartsy fra Jippi Forlag

Det har gått fire år siden Henry Bronken (1975) ga ut sitt forrige egne hefte 3 * O. Siden den gang har han brukt tiden godt og fått mye oppmerksomhet for sine korte serier om Deppedust og Lykketosk som blant annet har stått på trykk i Kollektivet.


www.henrybronken.com

Artsyfartsy er navnet på heftet og er også tittelen på historien i albumet. Foruten han selv, møter vi i historien karakterene Deppedust og Lykketosk, og ikke minst Norsk Kulturråd. Deppedust er ikke fornøyd med sine omgivelser og drar derfor ut på søken etter meningen med livet. Lykketosk er ikke fornøyd med Bronkens serieskaping og tilbyr ham derfor et kurs hvis formål er å lage en tegneserie som er garantert prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd. Bronken takker ja til kurset, uvitende om at Lykketosk har en skjult agenda.

I Artsyfartsy kombineres den komiske realismen fra hans første hefter Bøllefrø og 3*O med den absurde humoren i Deppedust og Lykketosk. Resultatet er Bronkens mest helstøpte historie til nå både i tekst og tegning, og på samme vis som i Fellinis 8 ½ reflekterer han over egen skapning og om kunsten i alminnelighet. Men som vanlig i Henry Bronkens serier er det mye rom for ville situasjoner og surrealistiske innfall.

www.jippicomics.com

Aardman shorts



Aardman Animations has recently launched a new, self-funded short film programme to showcase the talents of its directors and the first two films have been released.

Fly, shown above, tells the story of a pesky insect that gets in the way of a couch-potato enjoying quality time with his TV. It is directed by Alan Short, who says: "This set up is the premise for a series of silly gags, in the style of a homage to such animation greats as Tex Avery and Chuck Jones.

"The character design is extreme to say the least," he continues. "Both the man and dog are each the result of just one or two quick drawings - I'm not a fan of over-designing, I prefer the freshness that you get from working quickly and loosely. The intention was for the characters to look funny in their own right yet not over-shadow the humour of the performances.


LES MER

torsdag 3. juni 2010

CHRISTIAN SKIPPERUD på Hole Art Center

Vernissage Lørd. 5. juni kl. 15 - 18:00 på Hole Artcenter
GRATIS BUSS PÅ ÅPNINGSDAGEN!
 

Avg. kl. 14:00 fra Galleri Elenor, Kirkeveien 50 Oslo, 
Retur kl. 17:00 begrenset plass, påmelding SMS 92 888 150

På denne utstillingen har Skipperud latt seg inspirere av flere ulike temaer. Fraværende skikkelser, mystisk natur, Hollywood divaer, erotiske modeller og små surrealistiske detaljer har vært med på å danne rammen rundt utstillingen, som har identitet, anonymitet og kjendisstatus som bakteppe.

Personer blir observert og evaluert ut ifra hva vi tror er sannheten, men er ikke sannheten ofte iscenesatt? Hvem skjuler seg bak maskene?  Liker Ole-Brumm å kle seg i sexy undertøy? Slike og mange flere undringer gir Skipperuds 25 nye bilder oss muligheten til å ta del i.

Christian Skipperud f. 1974
Utdannet ved London College of Printing og Camberwell College of Arts. Han er utdannet grafisk designer, men har jobbet med kunstprosjekter siden 2003 og har hatt en rekke utstillinger rundt om i landet. Arbeidene på denne utstillingen er håndkolorerte silketrykk på lerret. Silketrykk, som er en gammel grafisk trykketeknikk, ble han introdusert for I studietiden. Skipperud lager aldri to helt like bilder, men gjerne mellom 2 og 4 varianter av samme motiv.

www.holeartcenter.com

Hanne Ekkeren Tegnerforbundet galleri: ”BISPELOKKET – rom til overs”


Tegnerforbundet galleri 3. juni – 12. august:  
Hanne Ekkeren: ”BISPELOKKET – rom til overs”

Utgangspunktet for prosjektet er et av Oslos ikke-steder, på fagspråket kalt SLOAP (space left over after planning). Et typisk urbant fenomen, som innebærer rom som er blitt til overs etter at byplanleggerne har sagt sitt og et byggeprosjekt er ferdigstilt. Under Bispelokket, som er en stor rundkjøring over to plan i Bjørvika, ligger et slikt rom.  Dette er et sted for flyktige møter og handlinger, der det er mulig for folk å søke ly og få være i fred. Selv om dette ikke var ment som et sted, er det nettopp det det er blitt i kraft av menneskene som bruker det, og på grunn av de fysiske forutsetningene den arkitektoniske konstruksjonen skaper med sine vegger og tak. Bispelokkets dager er talte. I løpet av 2010 åpner Bjørvikatunnelen, som skal erstatte motorveien og trafikkmaskinen. I 2011 starter rivingen av Bispelokket.

Materialet til utstillingen er et resultat av Ekkerens regelmessige besøk under trafikkmaskinen gjennom de to siste årene. Stedet representeres i utstillingen av flere veggkonstruksjoner som består av tegninger der brukonstruksjonens betongvegger er overført med ruboff-teknikk på vokset papir, og rekonstruert i utstillingsrommet. De reflekterer monumentaliteten i byggverket, og danner et rom i rommet. En serie mindre tegninger og fotografier viser former, linjer, strukturer og objekter fra stedet. Utstillingen har et dokumentarisk preg, og verkene kan fremstå som monumenter over et sted som i nær fremtid går over i historien.

I forbindelse med utstillingen vil det bli utgitt en artistbook. Gjennom tekst og foto fra kunstnerens opphold på stedet, ønsker hun å gi et innblikk i et sted ukjent for folk flest. Den inneholder også teksten “Rom til overs” av Elin Børrud (arkitekt og professor i by- og regionplanlegging), som setter stedet inn i et byplanhistorisk perspektiv, og esseyet ”Grace Construction” av Gro Lauland (sivilarkitekt PhD) og Margunn Sandal (teolog, prest), som gir en utfyllende betraktning av sted som fenomen og hvordan vi forholder oss til det.

Ved å reflektere over dette spesifikke stedets karakter og hvordan det kan oppleves å være der som menneske, retter kunstneren samtidig søkelyset på urbanismens mer generelle dilemmaer og utfordringer, og hvordan dette gjør seg gjeldende i Oslos byplanlegging og sosialpolitikk. Stedet har stått sentralt i flere av hennes prosjekter, og tar blant annet for seg menneskets relasjon til sted som reservoar for minner og som identitetsskapende faktor, og arkitekturens innvirkning på våre liv.

Hanne Ekkeren (f. 1958) er utdannet ved G. Reitveldt Academie i Amsterdam og Strykejernet tegne- og maleskole. Hun har tidligere deltatt på flere gruppe- og separatutstillinger i inn- og utland, deriblandt Høstutstillingen tre ganger.

onsdag 2. juni 2010

Arne Næss smiler i Drøbak

En sommerlig og munter Arne Næss kommer til Avistegnernes hus i Drøbak når forfatter og fotograf Petter Mejlænder viser sine fotografier Arne Næss, den smilende filosofen. Utstillingen åpner fredag 4. juni kl 1900 og varer til 23. juni. Petter Mejlænders personlige portrett av den aldrende filosofen viser Arne Næss som et menneske med dyp kjærlighet til naturen. Petter Mejlænder viser rundt i utstillingen på åpningsdagen. 

I tillegg til dette vil han også holde et eget kåseri  om Arne Næss i AvisTegnernes Hus tirsdag 22.juni kl. 19.00

- Det har vært viktig for meg å få frem Arne Næss’ personlighet og hans holdninger. Motivenes estetiske komposisjon er viktig, men den blir lett dekorativ på en overflatisk måte hvis ikke bildene samtidig er metaforer for Arnes filosofi. Hans inviterende lekenhet og hans begeistring for naturen er også viktige elementer, sier Petter Mejlænder.
            Fotografen ønsker å vise bildene over hele landet for å stimulere til fornyet interesse for Arne Næss som filosof og som menneske, etter at han døde for halvannet år siden. Bildene kan virke som en påminnelse om vår avhengighet av naturen, og at naturen representerer en grenseløs stimulans og verdi i seg selv. Sånn sett er utstillingen også en kraftfull kommentar til dagens miljøpolitikk, som stort sett beveger seg på overflaten av det Arne Næss kalte dypøkologi.
            - Jeg håper utstillingen vil gjenoppfriske de impulsene Arne Næss ga oss i kraft av sin personlighet. Han fikk mennesker til å følge glede bare ved å møte dem på en vennlig og direkte måte. Han gjorde oss oppmerksom på at de viktigste tingene i livet er enkle og lett tilgjengelige, og at det er disse verdiene vi må finne tilbake til for å løse mange av dagens livsstilutfordringer, sier Mejlænder
            Utstillingen Arne Næss – den smilende filosofen er antakelig det eneste fotodokumentariske portrett av en olding som har vært vist i Norge på mange år. Sånn sett kaster bildene også lys over vårt forhold til alderdommen. Alderdom er noe som helst ikke skal synes. Den har ikke lenger markedsverdi. Dette perspektivet burde også angå de fleste av oss.
Avistegnernes hus i Drøbak viser på denne utstillingen flere fotografier som aldri har vært vist offentlig før. Utstillingen er støttet av Fritt ord.

Om fotografen:
Petter Mejlænder (1952) er journalist, forfatter og fotograf. Han har skrevet flere bøker om og sammen med Arne Næss, og fulgte filosofen tett med kamera de siste fem årene han levde. Blant Mejlænders bøker kan nevnes: Wenche Foss Arne Næss – Nærkontakt (2004), Den lille filosofen (2007) og Pushwagner (2008). Han arbeider nå med en biografi om kunstneren Hariton Pushwagner.

            
Mejlænders hjemside: www.tekstogbilder.no

Street Art Demo & Workshop på Tronsmo!

Lørdag 5. juni kl. 13.00 blir det street art demo/workshop med Tone Emblemsvåg, i tilknytning til utgivelsen av Street Art Cookbook!
Arrangementet finner sted her på Tronsmo, i bakgården. Det blir pakketilbud på Street Art Cookbook og Street Art Norway.

Street art er en kunstform som har utviklet seg i det offentlige rom, lovlig eller ulovlig. Uttrykket er ofte samfunnsengasjert, antikommersielt og urbant, men først og fremst mangfoldig og ulikt motivert. Street Art Norway viser det beste av norsk street art fra hele landet. Street Art Cookbook viser deg hva som skal til, teknikkene og materialene, for å lage din egen kunst.


www.tronsmo.no

tirsdag 1. juni 2010

Louise Bourgeois (1911-2010)

Den fantastiske kvinnelige kunstneren  Louise Bourgeois døde i går i en alder av 98 år.

Les mer om henne her.

"Artist Louise Bourgeois, whose sculptures exploring women's deepest feelings on birth, sexuality and death were highly influential on younger artists, died Monday, her studio's managing director said. She was 98.

Bourgeois had continued creating artwork - her latest pieces were finished just last week - before suffering a heart attack Saturday night, said the studio director, Wendy Williams. The artist died at Beth Israel Medical Center in Manhattan, where she lived."






READ MORE

Image taken from The New York Times Library, photo by Annie Leibovitz

Morten Juvet i galleri Kommandanten Oscarsborg festning

Lørdag den 5. juni 2010 kl 14.30 åpner utstillingen  ”Blant annet faner og fine Fugler” med maleren Morten Juvet  i  Galleri Kommandanten, Oscarsborg Festning.  Utstillingen står fra  5.juni til 12.september.

Morten Juvet er maler, tegner og grafiker og født i  Holmestrand.Hva kommer du med til utstillingen på Oscarsborg spør vi? Det blir malerier og tresnitt.  Jeg har begynt med faner og tresnitt. Bruker enkelte faneelement som f.eks eikeløv. Han kommer også med tresnitt som tegneserien ”Morning poem for Deidre. Tekstene er  av Adrian Henry fra Liverpool scene. Ei gruppe som var samtidig med  The Beatles. Det blir en spennende utstilling med mange spesialiteter. Kunstnernen er til stede på åpningen.

Juvet debuterte på Høstutstillingen i 1984 og har deltatt på en rekke separat og gruppeutstillinger  i inn og utland. Hans kunst er innkjøpt av Muset for Samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Bergen Bildegalleri, Trøndelag kunstmuseum, Oslo kommunes kunstsamlinger m.fl.


Morten Juvets utstilling  utgjør  sammen med Eva Harrs utstilling,” fortellinger mot blått- nye horisonter” i galleri Oscarsborg , sommer utstillingene på Oscarsborg festning 2010.
Åpent hver weekend frem til 5.juni og etterpå hver dag fra kl 12.30 til 16.30 til
12. september.

Det går båt fra Drøbak båthavn til Oscarsborg Festning hver hele time og fra Sund brygga Nord i Drøbak 10 min før hver hele hele time.

www.avistegnerne.no

Avgangsutstilling for Designfakultetet ved KHiO

Designfakultetet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) arrangerer avgangsutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA), Hausmannsgate 16. Utstillingen er åpen 2. – 6. juni. 40 avgangsstudenter, fordelt på fagfelter som grafisk design, illustrasjon, kles- og kostymedesign, interiørarkitektur og møbeldesign, viser seg fra sin beste side.

Designstudentene ved KHiO har i flere år holdt avgangsutstilling på DogA, men i år ønsker vi å gjøre utstillingen til en festival; en feiring av design som det faget vi lever og brenner for, og et sosialt møtepunkt mellom studentene, bransjen og publikum.

Kreativt Forum: LES MER

à la London - nattmarknad 12/8

Efter succén på premiären är det nu dags för en ny marknad à la London. Den här gången blir det en ljussprakande nattmarknad i den mörka augustikvällen. Ett 40-tal lokala, oetablerade designers samlas på Kanaltorget och säljer sina fantastiska, egendesignade och unika prylar. Mellan 16.00 och 23.00 råder det en myllrande Londonkänsla vid hjulet.

Marknaden under stjärnorna blir en del av Leve klotet och Göteborgs Kulturkalas. På Kanaltorget kan du dricka en kopp rättvisemärkt kaffe, äta gott och lyssna till skön musik. Vi hoppas på en vacker, regnfri sommarnatt. Men blir det regn så kan du fortfarande njuta av alla fina saker, för våra tält ger skydd från ovan.

Är du själv kreatör? eller känner du någon som borde vara med och sälja sina saker på marknaden? Hör av dig till oss!

När: Torsdag den 12 augusti 2010, 16.00-23.00
Var: Kanaltorget, vid Göteborgshjulet.

Välkommen!

www.alalondon.se